Gondola

Családon belüli erőszak – másként

A családkutatók által megállapított eredmények szerint a családon belül zajló erőszakos konfliktusok fele kölcsönös erőszakot jelent, egy negyedében csak a férfiak alkalmaznak erőszakot a nőkkel szemben, a fennmaradó negyed a nők férfi partnerükkel szembeni kizárólagos erőszakosságát takarja.


Suzanne Steinmetz “A bántalmazott férj szindróma” című tanulmánya meghatározta a további kutatások alaphangnemét. Az írásra adott radikálfeminista válaszok közvetlenül a megjelenés után és azóta is vitatják az eredményeket. A feminista szerzők által használt források adatai szerint a bántalmazott nők 95%-a férfiak ütéseitől szenved, aminek egyetlen magyarázatát abban lelik, hogy ez az erőszak nem más, mint a társadalomban meglévő férfiuralom kifejeződése a párkapcsolatokban. Meggyőződéssel állították, hogy bántalmazott férfi nincs, a nők csak önvédelemből, ritkán ütnek vissza, a jelenségről nem is érdemes beszélni, olyan csekély a társadalomra való veszélyessége. A megoldást mindenképpen a férfiak megbüntetése és a kapcsolatból való eltávolítása jelentheti, amelynek együtt kell járnia a nők gazdasági önállósodásának és közéleti szereplésük megerősítésével.
……………………..……………………..………..
A fejezet tanulsága szerint nemcsak létezik női erőszak férfiak ellen, de megcáfolni látszik a nők jogos védelemből elkövetett cselekményeinek általánosítását. A vizsgálat nem támasztja alá azt a feminista álláspontot sem, hogy a nők védtelenebbek, kiszolgáltatottabbak a kapcsolatokban, mint a férfiak.
……………………..……………………..…………
A nemzetközi dokumentumok /ENSZ, EU, ET/ kiemelik az emberi jogok általánosságából a nők jogait, mert filozófiájuk alapja a nők társadalmi hátrányának létezése, a férfiak dominanciájának túlsúlya, amely indokolja a nők pozitív diszkriminációját. Az európai szervezetek a nők elleni erőszakot egyértelműen férfiak által valónak értelmezik. Egyoldalú szemlélet, nyílt és burkolt férfiellenesség jellemzi a szövegeket.

Bővebben: http://midra.uni-miskolc.hu/JaDoX_Portlets/documents/document_5512_section_826.pdf


Post Author: Gondola

Gondola
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés