Nahalka Noémi

Miért hazudik a gyerek?

Mindenki hazudik, vagy mégsem? A gyerekek közül van, aki füllent, van, aki sose mond igazat, és olyanok is akadnak, akik mindig mindenről beszámolnak a szüleiknek. Mi a különbség? A szülő hozzáállása és nevelési stílusa. Ha az igazmondásért verés jár, ne csodálkozz, ha inkább megtagadja. Biztosíts számára elfogadást és feltétlen szeretetet, ha igazat akarsz hallani.


A gyerekeknél néha előfordul, hogy nem mondanak igazat. A kisiskolások füllentenek, hogy jó jegyet kaptak, holott a naplóban egy halvány kettes jelenik meg, vagy ártatlan bárányként jellemzik a részvételüket egy verekedésben, holott ők ütötték legjobban a másikat.

A kamaszok élete nagyon nehéz. Folyamatosan változnak, mire megszoknák a változásokat, újabbak jönnek. Önállóan akarnak dönteni, és mennek a saját fejük után, nem fogadják meg a szülők tanácsait.

Ha már hazudtál, emlékezz csak vissza, miért tetted? Mi, felnőttek tudjuk, hogy a gyerek azért hazudik, mert fél a felnőttől, attól, hogy megszidja, megbünteti, nem tetszik neki, hogy mást akar csinálni. Ráadásul meg akarnak felelni a szülő által elvárt viselkedésnek, és a szülő szeretetére, figyelmére vágynak, nem a szidalmaira. Lépéselőnyben vagyunk, hiszen a gyerekhez képest jó emberismerettel rendelkezünk, őt is nagyon jól átlátjuk félelmeivel, füllentéseivel együtt, így azt kell mondanom: a megoldás is a saját felnőtt kezünkben van.

Vizsgáljuk meg mi az oka annak, hogy fél a gyerek! Fogalmazzuk meg magunknak őszintén, hogy mi hogyan viselkedünk adott helyzetben, hogyan vettük ki a részünket az Ő hazugságában? Mivel adunk arra utaló jeleket, hogy ha nem az igazat mondja, akkor lesz nagy baj? Ha szembenéztünk önmagunkkal, akkor változtassuk meg a viselkedésére adott válaszainkat! Ha eddig veszekedtünk, akkor eztán ne tegyük, ha megvertük, akkor felejtsük el ezt a viselkedést!

Vizsgáld meg, mi az, amiben hazudik? Pl. rossz jegyet kap, de azt hazudja jó jegyet kapott? Miként reagáltál Te akkor, amikor bejelentette a témazáró 1-t? Megszidtad, megverted? Ha legközelebb kiderül, ülj le mellé és kérdezd meg mi az oka annak, hogy rossz jegyet kapott? Nem figyelt, nem tanult, nem érti? Veszekedés helyett beszélgess, tanulj vele, és segíts neki! Iktasd ki azt, amitől fél: a haragodat, a dühödet.

Ahhoz, hogy a gyerek a bizalmába fogadjon, a felnőttnek tenni kell, be kell bizonyítania, hogy méltó rá. Nagyon egyszerűen, biztosítani kell az egyenrangú kommunikációt, és azt, hogy elfogadjuk őt úgy, ahogy van, a tévedéseivel, rossz jegyeivel együtt, mert feltétel nélkül szeretjük.

Hiszem, hogy felelősséget kell vállaljon magáért minden ember, és a gyermekek felelősségre tanítása is a felnőtt szülő dolga. Ha azt akarod, hogy az igazat mondja, tanúsíts felé bizalmat, elfogadást, szeretetet, egyenrangúságot, és mutass megoldáskeresést, mindenek előtt pedig beszélgess vele sokat, nagyon sokat.

párkapcsolati coach


Post Author: Nahalka Noémi

Nahalka Noémi
Nőként, feleségként, édesanyaként élem a hétköznapokat. 17 éve foglalkoztat a természetgyógyászat, spirituális világ, amiről az elmúlt pár évben szívesen írok. Vallom, hogy aki elégedetlen az életével, annak lehetősége van változni. Az ehhez szükséges eszközöket sikeresen megtanultam az elmúlt évek alatt, így lelki, szellemi, párkapcsolati cochként veszem ki részemet segítő szakmából. Egyéni megbeszéléseket és csoportos foglalkozásokat tartok és mindig nagy örömmel tölt el, amikor látom az előrelépést a boldogsághoz vezető úton.
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés