Kata

Önelfogadás

Figyeljük meg a közvetlen környezetünkben, családunkban, munkahelyen, milyen sokan élünk önmagunkat nehezen elfogadva! Mi ne tegyünk így! Önelfogadás, önbizalom! Tegyük meg!

Dolgos a magyar. Nézzük csak meg külföldön mennyi kávéház van! Nálunk inkább csak a belvárosban, a külső kerületekben alig. Nem jellemző, hogy üldögélnének az emberek – dolgoznak. Még nyáron sem sziesztáznak. A legnagyobb melegben, délben is robotolnak. Kimerülésig terhelik önmagukat, és több állással. Talán mert a szüleinktől is ezt láttuk, több generációra visszavezethetően. Akkor fogadták el önmagukat, voltak némileg elégedettek, ha teljesítettek, ha kimerítették magukat.

Szeretni önmagunkat, elfogadni a hibáinkat is, nem egyszerű feladat. A mi népünkben nagy a depresszióra való hajlam. Sajnos a többi nemzettel összehasonlítva előkelő helyen állunk a rangsorban. Feltehetőleg összefügg az italfogyasztási szokásainkkal is, mert ott is elől állunk. Próbáljuk csitítani a szomorúságunkat.

Az egyes embert tekintve elmondhatjuk, hogy ha csak akkor elégedett önmagával, amikor sokat teljesített, önmagát szinte kimerülésig kifárasztotta, akkor valószínű bántja, önostorozza magát valami miatt. Talán gyerekként a feltétel nélküli szülői szeretetet nem tapasztalhatta meg. Azt, hogy elfogadják, szeretik a hibáival együtt is. Akkor is, ha éppen nem teljesít semmi rendkívülit.

De mi, felnőtt fejjel, türelmesen oldozgathatjuk ezeket a görcsöket. Szeressük magunkat akkor is, ha jelentéktelennek, rossznak érezzük jómagunkat!

Post Author: Kata

Kata
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés