Gondola

A nők elleni erőszak világnapja okán

"A grafikonon a nők mint áldozatok és a férfiak mint elkövetők, alig létező mikrohalmaz, mégis minket ez érdekel a legjobban, férfierőszakozunk, kampányokat indítunk, szolidárisak vagyunk, ez lázít, ez zaklat fel, ez éri el az ingerküszöbünket, a többin csak röhögünk és bólogatunk, hogy jól tette. Tapsoljuk meg magunkat."

Pár napja volt a nők elleni erőszak világnapja, de nem akartam írni róla. Egy időben annyit volt itt téma a blogon, hogy azóta is herótom van tőle. Másrészt sokszor szeretnek félreérteni a szövegértelmezésben nem túl jártas értelmiségiek, és nem értik, hogy miért nem örülök egy látszólag jó dolognak. Miért nem örülök anak, hogy van egy nemzetközi nap amely a nők elleni erőszakról szól? Első ránézésre örülni kéne neki, mert egy jó dologért küzdenek. Jó dolog tenni a nők elleni erőszak ellen. Viszont nem jó, hogy a többi erőszakot másodrendűnek, kevesebbnek, nem olyan nagy bajnak tekintjük. A valódi erőszak tehát, ha valaki nem tudta volna: a nők elleni erőszak. Nehogy bántani merjetek, én vagyok az érinthetetlen, a szent tehén! A probléma az (is), hogy ez az egész nő elleni erőszak dolog egy spéci kis elméleten nyugszik, ami csak bizonyos személyek fejében létezik, a valósághoz pedig nulla köze van. Vagy inkább azt mondhatnám, hogy az kiabál a legjobban, akinek vaj van a füle mögött. Az elmélet természetesen egy nőista elmélet, aminek az alaptézisei, hogy férfi világuralom van, a férfiak leigázzák a női nemet és ebben a leigázásban különböző rendszerszintű elnyomómechanizmusokat alkalmaznak. Bullshitalert!!!

Nem, ilyen nincs. Ezzel szembern létezik egy gyökereiben gynocentrikus társadalom, ahol a nő és a gyerek az elsőosztályú polgárok, akiknek az igényei köré épül a család intézménye, a szociális ellátórendszer és végső soron az egész társadalom. Ezen belül is, nőt ütni tabu. Már az oviban is rászólnak a kisfiúkra, hogy lányokat ütni nem szabad, viselkedjenek szépen a lányokkal. A fiúk lerendezhetik egymás között a konfliktusaikat, de a lányokkal nem. És ha a lány megütne, nem szabad visszaütni neki. Az a férfi aki megüt egy nőt, teljesen mindegy a kontextus, nem férfi többé. Egy adott konfliktust egy nő sokkal enyhébben ússza meg férfivel szemben, mintha férfi lett volna.

Mivel a bántalmazás miatti bejelentések nem tudnak valós képet mutatni, hiszen egy nő sokkal hajlamosabb feljelentést tenni férfivel szemben, mint egy férfi nővel szemben, ezért sokkal több értelmét látom annak, ha azokat a számokat nézzük, amiket nem lehet ilyen módon manipulálni. Amik érzékenységi szinttől függetlenül bekerülnek a statisztikákba. Ez a bántalmazás következtébeni összhalálesetek száma (nem csak a családon belül történt esetekről van szó, hanem mindről). Ezen felül érdemes szociológiai kutatásokat is olvassunk, hogy megismerjük jobban a férfi-nő dinamikát, illetve elég csak nyitott szemmel járnunk, hogy lássuk milyen viselkedési minták jellemzőek a két nemre.

Szóval nagyon rossz ez a nap, hisz hazugságokkal próbálja a figyelmet elterelni a bűnösökről pusztán mert azok nők, és azért is nagyon rossz, mert a hangsúlyokat nagyon eltolja. Leginkább azokkal a csoportokkal kéne foglalkozni és segíteni nekik, akik a legnagyobb veszélyben vannak, ezek pedig nem mások mint a gyerekek, első számú ellenségeik pedig az anyáik. Viszont úgy megoldást sosem fogunk találni, ha a nőket akkor is áldozatként kezeljük, ha elkövetők. És jelenleg ezt tesszük.

Ez alatt a kép alatt talált kommentek vettek rá, arra, hogy írjak: https://www.facebook.com/oruletek.tortenelmi/photos/a.1631679487088910/2278801342376718/?type=3&theater

“A nő ütlegelhet, kishíján agyonüthet valakit, mert az nem úgy viselkedik, ahogy kéne? Ha a férfi meg önvédelmet alkalmazna vele szemben, akkor ő kerül börtönbe “nőverésért”? A nőt soha nem ütheti meg egy férfi, önvédelemből se? A gyilkosságok áldozatainak háromnegyede férfi (az esetek többségében férfi elkövető miatt), mégis mi azzal a kis résszel szeretünk csak foglalkozni, ami családon belül történik nő és férfi között a nő sérelmére. A nő-férfi verekedések kétharmadában kölcsönös az adok kapok és csak nagyon ritka esetekben bántalmaz valóban férfi nőt, nem pedig önvédelemből üti meg. És nyilván az erőviszonyok miatt sebesül meg a nő, akkor is, ha agresszor, nem pedig azért, mert “bántalmazták”. Nőt ütni tabu. Csak nézzünk szét az utcákon, hány szétvert nőt és hány szétvert férfit látunk? Hány elüldözött, kisemmizett hajléktalan férfit és nőt látunk? A hajléktalanok háromnegyede férfi. Hány öngyilkos van a férfiak és nők között? Szintén az öngyilkosok több, mint háromnegyede férfi. A 9 hónaposnál idősebb gyerekek ellen a gyerekgyilkosságok kétharmadát pedig nők követik el. És sok a fel nem derített esett újszülöttek esetében, ahol szintén a nők a hunyók. A 9 hónaposnál fiatalabb gyerekek elleni gyilkosságok közel 100%-át is nők követik el, ami évente több tízezres szám csak Magyarországon. A grafikonon a nők mint áldozatok és a férfiak mint elkövetők, alig létező mikrohalmaz, mégis minket ez érdekel a legjobban, férfierőszakozunk, kampányokat indítunk, szolidárisak vagyunk, ez lázít, ez zaklat fel, ez éri el az ingerküszöbünket, a többin csak röhögünk és bólogatunk, hogy jól tette. Tapsoljuk meg magunkat.”

Post Author: Gondola

Gondola
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

2 Hozzászólás : "A nők elleni erőszak világnapja okán"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
asdasd
Vendég
asdasd

Jók a cikkeid. A férfihangra is írhatnád őket. Amit még javaslok, hogy forrásokat is hozz, mert anélkül könnyen lesöpörhetik, még ha igazat is írsz. Hogy a témánál maradjunk, itt van pár:

http://web.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

És szexuális bántalmazásról is:
https://www.heise.de/tp/features/Sexuelle-Gewalt-Neue-Studien-belegen-geringe-Unterschiede-zwischen-maennlichen-und-weiblichen-Opfern-3347411.html

Toplak Zoltán
Admin

Gondola cikkeit folytatásokban közölni fogjuk, később lesznek videók, statisztikák és linkek is. Gondola valójában csak a Facebook-on oszt meg, és a kommentekben részletez sokszor. Mi ezt több cikké osztjuk szét utánközléskor.