Nahalka Noémi

Párkapcsolatok az önbizalomhiány és bizalmatlanság tükrében

Ha nincs önbizalmad felvállalni az érzéseidet, nem fogsz tudni napi szinten működtetni egy jó párkapcsolatot. Ismerned kell önmagadat, és amikor a csalódások után felveti fejét a bizalmatlanság is az életedben, tudnod kell változtatni, elsősorban önmagadon.

A párkapcsolatok döcögősen, rosszul vagy egyáltalán nem működnek, tisztelet a kivételnek. Márpedig kivételek vannak és tekintsük nyugodtan követendő példának, hisz ha nekik sikerült, másnak ugyanúgy sikerülhet. Hol bukunk meg, mi az oka annak, hogy nem tudunk jó kapcsolatban lenni a párunkkal? Nagyon egyszerű: önmagunkkal is örök háborúban állunk és sok esetben önmagunkat sem ismerjük igazán, miért gondoljuk, hogy mást képesek vagyunk szeretni, ha önmagunkat nem?
Olyan szépen indul a szerelem. Tökéletesnek látjuk a másikat, kíváncsian, izgatottan várjuk a találkozásokat, sokat beszélgetünk és rengeteget nevetünk.

Hol kezdődnek a gondok? A problémák ott kezdődnek, amikor a saját félelmeink, frusztrációink, nyomógombjaink működésbe lépnek. Ha természetünkből adódóan olyan csomagot hoztunk magunkkal, amibe a bizalmatlanság és önbizalomhiány érzések megfogalmazódnak, akkor rá kell szánnunk magunkat, hogy változzunk.

Miért jelentem ki ennyire egyértelműen? Ha nincs bizalom, akkor van bizalmatlanság, ami magával hozza a féltékenységet: munkára, barátokra, emberekre. Párkapcsolatokban felmerülő féltékenység szétdúlja a harmóniát, hisz olyan energiákat visz a kapcsolatba, ami lehetetlenné teszi a kommunikációt és beiktatja a folyamatos vitákat veszekedéseket, amik kiölik az odaadást, mely nélkül nem tud működni egy kapcsolat sem.

Önbizalomhiány a mérgek mérge, amivel önmagunknak ártunk leginkább. A kiinduló gondolata az én nem vagyok elég jó neki, Ő különb, mint én. Ezzel a megfogalmazódott érzéssel vége van az egyenlő partneri viszonynak, és a jól működő párkapcsolatot – ami ki sem alakult még – el is temethetjük. Mindez fájdalmas és rengeteg félreértett helyzetet hoz.

Ha van önbizalmunk, merjük őszintén kommunikálni az érzéseinket, a gondolatainkat. Nincs ettől fontosabb, kimondani, hogy mit érzünk. Napi szinten akkor lehet működtetni egy kapcsolatot, ha elmondjuk mi az, ami fáj, rosszul esett és meg tudjuk beszélni az okokat. Szükségünk van arra a pozitív töltésre, amit akkor kapunk, ha jó szót hallunk magunkról, és így van ez fordítva is, ha dicsérünk, az pozitív energia a másiknak. A negatív figyelem is figyelem, ezért ha nem kapunk jó szót, kedves odafigyelést, ölelést, akkor kierőszakoljuk a dühöt, haragot, amiből a legtöbb energiát nyerhetjük a hétköznapokhoz. Mindezt játszmákkal fogjuk elérni, napi szinten veszekedéseket gerjesztve.

Jobb esetben tudjuk, hogy önbizalommal nem vagyunk túl jóban, azonban a játszmáink java részét nem látjuk át, hisz ha átlátnánk, akkor értenénk, és nem mennénk bele. Ehelyett szenvedünk, tudjuk, nem jó, látjuk, másként kellene, de nem állunk oda, hogy szembenézzünk önmagunkkal.
Önbizalom nem más, mint helyes önismeret. Nem gond, hogy frusztrációs csomagunk akkora, hogy a földön húzzuk. Nézzünk bele abba a zsákba, vegyük sorra, hogy mire miért reagálunk jól, vagy kevésbé jól, és ha sikerült megérteni, akkor változzunk.

A párkapcsolatok ezért sérülékenyek, mert mi magunk vagyunk sérültek lelkiekben. Változni lehet és kell is ahhoz, hogy jól működtesd a szerelmi életedet, de azt ne feledd, a változáshoz bátorság kell, mert a felismerés fájdalommal jár.

 

 

Post Author: Nahalka Noémi

Nahalka Noémi
Nőként, feleségként, édesanyaként élem a hétköznapokat. 17 éve foglalkoztat a természetgyógyászat, spirituális világ, amiről az elmúlt pár évben szívesen írok. Vallom, hogy aki elégedetlen az életével, annak lehetősége van változni. Az ehhez szükséges eszközöket sikeresen megtanultam az elmúlt évek alatt, így lelki, szellemi, párkapcsolati cochként veszem ki részemet segítő szakmából. Egyéni megbeszéléseket és csoportos foglalkozásokat tartok és mindig nagy örömmel tölt el, amikor látom az előrelépést a boldogsághoz vezető úton.
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés