Kata

Feszültek vagyunk: mi, az új kor emberei

Korunk jellemzője a magas stressz szint. Vigyázni kell, mihez fordulunk, mitől és hogyan várjuk a stressz oldást.


Stresszt átélve  próbál kiegyensúlyozott maradni az ember. Különböző módszereket használunk, például sokan választják a nyugtatót. Ám fokozódó vagy tartós stressz helyzetben naponta nyugtatót szedni, rászokás nélkül, lehetetlen. Viszont váltogathatjuk gyógynövényes készítményekkel. A legjobb ha testedzéssel is próbálunk lazulni. Természetesen kerülendők az alkoholok, drogok, hiszen ezek károsak, és ráadásul még könnyebben is rájuk szokik az ember.

Vannak olyan helyzetek, amit nem tudunk kitörölni az életünkből, ám nagy feszültséget gerjeszt. Egy nehéz helyzet a rokonságban, munkahelyen, ami mindenkitől fokozott áldozatot kíván. Rossz kolléga, főnök, akit csak elviselni lehet, megváltoztatni nem. Vagy egy súlyos beteg hozzátartozónk, akit ápolnunk kell. Segítenénk minden erőnkkel, de frusztrált, akadályoztatott a helyzet. És ilyenkor önmagunk állapotára is gondolnunk kell. A testünk jelzései fontosak! Gyomornál, beleken, háton, vállon,nyakon. Ideggyulladások, görcsös feszülések, fájdalmak.

Némely szakember szerint minden betegség pszichoszomatikus. Az orvosok tudják mennyi a pszichoszomatikus tüneteket produkáló ember, akiknek a feszült helyzet oldódásakor eltűnik a betegsége. Korunk kötelezően felgyorsított tempóját nem tudjuk hosszú távon követni. Nem ez a természetes tempónk. A járművek, az Internet, az elvárások, a befizetendők, a továbbképzések, céltervek, a gyerekek és közben a párunkat is szeretni kéne… Követnénk, kontrollálnánk, de az eredmény: zaklatott elme.

Csak napi tíz perc ráhangolódás, miközben kioldódik legalább a feszültség egy része, kiírjuk magunkból, még mi van előttünk, és aztán tizenöt percre azzal foglalkozunk, ami nekünk kedves (olvasás, zene, kis mozgás, viccek, rövid hírek, baráti telefon, művészet, ima, meditáció, csend, akár kis szundi, stb.)

Ne csak túléljünk, de éljünk boldogan!


Post Author: Kata

Kata
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés