Anna Mille

A gyermekvállalás csak női kérdés?

A napi hírekben olvastam, hogy a kormány kiegyezne a nőkkel, több gyerek születése érdekében. Csakhogy kettőn áll a vásár, a gyerekvállaláshoz apa is kell. Bármit is jelentsen a nőkkel való kiegyezés, nem lehet elég hatékony, ha az apákról, az apaság vállalásának segítéséről viszont megfeledkeznek.


A kormány eddigi újabb keletű intézkedései szerint, anyák kedvezményeket kaphatnak, a diákhiteleik visszafizetésére, bizonyos feltételekkel. A kormány anyákat segítő országos hálózat kiépítését támogatja 13 milliárddal, Nőközpont elnevezéssel. Ami arra hivatott, hogy pl. segítséget nyújtson az gyerekükkel otthon maradt anyáknak a munkába való visszailleszkedésben.

Ez szépen hangzik, de ha kevesebben is, apák is vannak azonos élethelyzetben és az ő segítésükről egyetlen szó se esik és az ő érdekükben egyetlen intézkedés se születik. Ismerek személyesen is olyan családot, ahol az anya ismét hamar munkába állt, mert neki van stabilabb és jobban fizető munkahelye. Ezért az apa maradt otthon a gyerekkel. A segítség a munkába való visszatérésre, őt is ugyanúgy meg kellene hogy illesse az álláskeresésben, kedvezményes átképzési lehetőségekkel, mint ahogy az azonos helyzetű anyákat. A családokat gyermekvállalásra ösztönözni, a gyereknevelést segíteni, véleményem szerint a családokat csak komplex egészként kezelve lehet. Semmiképp sem kiragadva csak az egyik szülőt, míg másikukra rá se hederíteni még akkor sem, ha éppen ő lenne az, aki rászorul a segítségre. Különösen visszatetsző a mai, az egyenjogúságot és egyenlő bánásmódot hirdető világunkban, ha a segítségre való jogosultságot nemi megkülönböztetéssel, nemi diszkriminációval döntik el. Nem lehet nemi alapon, mindig csak egy irányból közelíteni a családokhoz. A családsegítést én csak úgy tudom elképzelni, hogy a család bármelyik tagja segítséget kaphat, ha a gondja van. Ha a szülőket nem tekintjük egyenrangúaknak, nehezen várhatjuk el, hogy egyenrangúan is viselkedjenek. Ha azonos helyzetben lévő szülők a nemi hovatartozásuk miatt nem kaphatnak azonos segítséget, annak a család egésze látja kárát. Kárát látja az apa, a gyerek és az anya is, aki ha adott esetben ő lenne az apával azonos helyzetben, akkor ő viszont jogosult lenne a segítségre. A nemi diszkrimináció miatt viszont a család egésze esik el így tőle és marad segítség nélkül.

/Anna Mille/


Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés