Gondola

Nőizmus, mondd el az igazat!

A nők ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, mint a férfiak? Tényleg így van? S ha kevesebbet keresnek általában - annak mi az oka?


Az átlagbér nem más, mint az összes bér összeadása és átlagolása, tehát összeadják a szociális munkás, ápoló, sebész, bankigazgató, takarító, rendőr, tűzoltó, szennyvízkezelő, bányász, tanár, könyvelő stb fizetését és átlagot számítanak belőle. Ez az érték abszolút semmit nem mond el a nemi egyenlőségről csak szexista uszító propagandának jó!

Ha mondjuk 5 munkadarab elkészítéséért többet kap egy férfi, mint egy nő, tehát adott szakmában ugyanazért a teljesítményért, ugyanazért a ledolgozott időért a nő kevesebbet kap, akkor van ok a felháborodásra. De ilyen nincs, különben mindenki jól teljesítő olcsó munkaerőt alkalmazna, tehát csak nőket.

Nézzünk néhány “részletkérdést”, hogy a fent említett átlagbér miért is lehet nagyobb a férfiak javára:

1. a munkában eltöltött idő hossza:
egy férfi átlagosan 14%-al több időt tölt munkával, mint egy nő

2. a munkával járó felelősség, stressz, életveszély és egészségügyi kockázat mértéke:
a férfiak inkább választanak nagy kihívás- és veszélyfaktorral rendelkező állásokat, míg a nők a nyugisabb, biztonságosabb, stabilabb állásokat keresik.

A munkahelyi balesetből fakadó elhalálozások áldozatainak 93%-a férfi! (az adat a munkahelyi elhalálozás-statisztikából átvett)

Vegyük az 5 legjobban fizetett szakmát és lássuk hány százalékban vannak jelen férfiak és nők. Lásd a körös ábrát:
– kőolajkitermelést felügyelő mérnök
– gyógyszerfejlesztő
– matematikus, programozó, számítástechnikai fejlesztő
– repüléstechnikai mérnök
– vegyész

És nézzük meg az 5 leggyengébben fizetett szakterületeken is a nemek arányát:
– pszichológus
– pedagógus
– teológus
– szociális tevékenységeket végző
– szociális munkás

22-30 éves koruk között a gyermektelen nők átlagosan 8%-al többet keresnek, mint a gyermektelen férfiak. Ez annak is betudható, hogy a nőknek több lehetőségük van elhelyezkedni, mert a felsőfokú tanulmányokkal rendelkezők 60%-a nő. Míg egy fiatal férfi úgy indul az életnek, hogy alkalmi munkákat vállal, ügynökösködik stb, gyakran vált állást és válik munkanélkülivé, addig egy fiatal nő gyakorta intézményben kezd stabil fizetéssel.


Post Author: Gondola

Gondola
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés