Wolf Lili

#Metoozni vagy nem metoozni?…ez itt a kérdés

Félek…őszintén félek…nem, nem attól, hogy Kim Jong Un kirobbantja az atomháborút és nem is attól, hogy egy gyilkos vírus elhozza a zombi apokalipszist és holnap reggel arra ébredünk, hogy egymás arcát majszoljuk.

A hozzá nem értő emberek korlátlan hatalma az, ami a frászt hozza rám, mert ez egy olyan erő, amely tényleg képes romba dönteni a világot.

Ugyanis ülünk itt Európa közepén, mi európai fehérnépek és válogatás nélkül imádunk mindent, ami a tengerentúlról való, a naaagy Amerikából.

Mert ami Amerikából gyün, az olyan nyjú, az olyan trendi, az olyan fancy, valahogy így sikerült a #metoo kampányt is ide importálni. Valahogy így történhetett, hogy manapság trendi lett szexuális zaklatás áldozatának lenni.

Hogy mi is ez a szexuális zaklatás azt pontosan nem tudni, amit viszont biztosra tudunk, hogy a hüvelygombával ellentétben, amely négy nőből csupán hármat érint, a szexuális zaklatás minden nővel megtörtént már és a szemét férfiak kollektív hibája. Te is ezt olvastad erről?

Mivel engem sokkolt a hír, arra jutottam, hogy ennek utána kell néznem, elvégre az egyetemi tanulmányaim óta jó pár év eltelt, ki tudja, lehet tényleg…

Remegő ujjakkal lapoztam fel hát a Btk.-t, tudniillik ez az a törvény, amelyből megtudhatjuk, hogy mi minősül bűncselekménynek.

Mondhatnám azt, hogy meglepő módon, de az a helyzet, hogy annyira azért nem lepett meg a felismerés, hogy változatlanul rend és béke uralkodik a Btk.-ban.

1. Ugyanis a büntető jog továbbra is egy meglehetősen egzakt tudomány és ennek megfelelően egyetlen szakasza sem teszi lehetővé, hogy Magyarországon a társadalom vagy a média saját belátása szerint olyan cselekményeket minősítsen bűncselekménynek, amelyek a magyar jog szerint nem azok, akkor sem, ha ez most nyjú és trendi.

2. A büntető jog továbbra is ismeri az ártatlanság vélelmét, ami egy alkotmányos (férfit és nőt megillető) alapelv, és eszerint senki sem tekinthető bőnösnek mindaddig, amíg erről a bíróság nem döntött.

Azaz sem a társadalom, sem a média, de még a facebook népe sem minősülnek olyan szervnek, amely jogosult lenne ítéletet hozni vagy büntetést kiszabni.

Lehet filozofálni azon, hogy jó-e a jelenlegi rendszer így vagy sem, DE! idézd fel azt az embert, aki téged a világon a legjobban utál és gondold végig, hogy akarnád-e, hogy ő is jogosult legyen ítélkezni feletted puszta bemondásra, alanyi jogon és 10-20-30 év távlatából?

3. Itt jegyezném meg, hogy a büntetőjog nem ismeri a kollektív bűnösség elvét sem. Egyszerűen nincs olyan passzus a Btk.-ban (de máshol sem), amely akképpen szólna, hogy ha ezt vagy azt férfi követi el, úgy onnantól kezdve az összes fajtársa is köteles a büntetés terhét viselni.

Mert tudod, vannak olyan nők, akik halálra verik vagy éheztetik a gyerekeiket például. Mondhatjuk ezek után azt, hogy az összes nő potenciális gyerekgyilkos és az összesnek ki kellene venni a méhét? Abszurdum? Felháborító?

Ennek fényében miért is olyan természetes, hogy az egész férfi társadalom potenciális zaklató és erőszaktevő a #metoo kampány értelmében?

Mert jogunk az persze van filozofálni bármiről, majd eldönteni, hogy tetszik-e vagy sem, de ha csak nem szeretnénk egy olyan világban élni, ahol mindenki mellett áll egy őr, úgy érdemes elfogadni azt, hogy a törvény az nem tetszési alapon működik és csakis azt büntetheti, amit feltétlenül szükséges.

Ezért van az például, hogy sem hülyének, sem bunkónak lenni jogi értelemben nem bűn, akkor sem, ha néha azt kívánjuk bárcsak az lenne.

Hogy miért is fontos ez? Mert a magyar Btk. egyetlen szakasza sem rendelkezik szexuális zaklatásról, egyszerűen nincsen benne ilyen.

Amiről a büntető törvénykönyvünk valóban rendelkezik az a zaklatás, de annak meg semmi köze sincs a #metoo kampány keretében gerjesztett hisztériához.

A jogszabályt áttanulmányozva minden kétséget kizáróan ki tudom jelenteni azt, hogy:

  • egy idegen a buszon/utcán/liftben megkérdezte, hogy elmegyünk-e vele kávézni/mozizni/kajálni…nem minősül zaklatásnak, akkor sem ha az illető bűn ronda;
  • egy kolléga megjegyezte, hogy csinosak vagyunk ma….nem minősül zaklatásnak, akkor sem, ha a kollégát utáljuk;
  • egy férfi előre engedett az ajtóban egy nőt….nem minősül zaklatásnak, inkább örülni kellene, hogy egyáltalán van még ilyen;
  • az árokásó munkás utánad fütyül az utcán, netán meg is jegyezi, hogy dugható forma lennél…bunkónak lehet hogy bunkó, de nem minősül zaklatásnak, neked pedig jogod van méltóságteljesen tovább sétálni;
  • a diszkóban/buszon/utcán/liftben egy pasi megkérdezte, hogy dugunk?…nagyon sajnálom, bunkónak ő is bunkó, de ez sem minősül zaklatásnak, neked pedig jogod van azt mondani neki, hogy persze édesem, csak nem egymással, aztán elsétálni.

 

De nézzük tovább, mert ha mindenki erről beszél, akkor csak kellene lennie itt valaminek. Ha a büntetőjogban ilyen nincs, akkor biztosan van máshol.

A következő (és egyben utolsó) jogszabály, amely ebben a kérdésben releváns lehet az az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényünk. E szerint:

10. § (1) Zaklatásnak minősül az az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás, amely az érintett személynek a 8. §-ban (pl. neme, stb.) meghatározott tulajdonságával függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

Meglenne hát a jogi alapja a #metoo kampánynak? Részben igen, részben viszont nem.

Először is tisztázzuk azt, hogy az esélyegyenlőségi törvény alapján sem a facebook népe vagy a média az a hatóság, amelyhez kellene fordulni. A youtube video és a #metoo posztolása pedig nem a panasztétel egyik formája.

A másik nagyon fontos dolog pedig az, hogy az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény sem nevesíti sehol, hogy a szexuális zaklatást csakis férfi követheti el, ahogyan azt sem, hogy elszenvedője kizárólag nő lehetne.

Egyrészt azért, mert ez lenne a nemi alapú megkülönböztetés a javából, másrészt pedig azért, mert a klasszikust idézve „a szexuális zaklatás nem szexuális kérdés, hanem hatalmi kérdés”. Ezen a ponton időzzünk el és tágítsuk a képet egy kicsit.

Ahhoz, hogy zaklatásról beszéljünk (ami lehet szexuális jellegű is, de nem feltétlenül kell annak lennie) nélkülözhetetlen egy alá- fölérendeltségi viszony létezése.

Ilyen lehet például, ha egy fogyatékkal élő tanulót a pedagógus a diákok jelenlétében megalázó helyzetbe hozza negatív, minősítő megjegyzéseivel.

Ilyen lehet például, ha a cégnél mindenki munkabérét felemelik, kivéve az idős portás bácsit, aki mindjárt elmegy nyugdíjba.

Végezetül pedig ilyen az is, ha a (férfi/női) főnökünk megsimogatja a mi (férfi/női) seggünket az irodában.

Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mi a teendő abban az esetben, ha ilyesmi történik velünk.

 

1. Ne a facebookon mítúúzzáál

 

Mit szeretnél elérni vele? Hogy sajnáljanak meg?

Én itt és most megsajnállak. Jobb? Már nem fáj? Na ugye.

Tudod, ha nekem leszakadna a lábam, akkor nem írnám ki a facebookra, hogy #leszakadtalábam, hanem mentőt hívnék és aztán ráhagynám magam az egészségügyi ellátására.

Igen én is olvastam, hogy néha van az úgy, hogy nem ér oda időben a mentő, ahogyan azt is, hogy ebben az országban nem működik egyetlen korház sem, de ettől függetlenül nem a facebook népétől várnám, hogy visszavarrják a lábam.

Ha zaklatás ér, úgy fordulj ezzel a kérdéssel az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Lehet, hogy a rendszer nem tökéletes, de van és működik és ők azok, akiknek joguk és eszközük is van a problémád megoldásához.

Arról tanácskozni, hogy milyen a jogrend egyébként is teljesen felesleges, ugyanis ha alapvető szinten vitatjuk létjogosultságát, úgy ezzel nem kevesebbet állítunk, mint azt, hogy anarchia uralkodik a világban.

Ha ez így lenne, akkor te nyugodtan főbe is lőhetnéd a zaklatódat, mi többiek pedig felgyújthatnánk magunkat a pi…ába.

 

2. Ne várj vele éveket

 

A rendszer abból a felvetésből indul ki, hogy mindenki, akit jogsérelem ér azt szeretné, ha az elkövető elnyerné büntetését.

Ugyanakkor a középkor már elég régen volt és már nem gondoljuk azt, hogy bárkit odavethetünk a hóhér színe elé, így megalkottuk olyan szerveket, amelyeknek kötelessége megvizsgálva a bizonyítékokat eldönteni, hogy mi legyen a zaklató büntetése. Ezt hívjuk úgy, hogy jogállam.

Talán nem olyan nehéz belátni azt, hogy minél hosszabb idő telik el, úgy annál nehezebb bizonyosságot szerezni arról, hogy mi is történt, márpedig bizonyosság nélkül semmilyen jellegű elmarasztalásnak sincsen helye, így a társadalom megvetésének sem, pláne bemondásra és évtizedek távlatából.

 

3. Segíts a többieken úgy, hogy mutatod a jogkövető utat

 

A metoozok többsége azzal magyarázza jelenlegi megszólalásait, hogy csak segíteni szeretnének a többi bajban lévő nőtárson.

Én csak azt nem értem, hogy ezzel pontosan hogyan?

Hogyan segít a valódi áldozatok helyzetén Baukó Éva?

Nekem személy szerint nincsen ezzel a nővel semmi bajom. Ítélkezni felette sem szeretnék, mert arra, amit ő csinál az indok egyszerű, amire van kereslet, arra van kínálat.

DE!

Amikor egy ilyen nő, akinek „erkölcsös jelleme” az egész ország előtt ismert kiskosztümben arról magyaráz, hogy ő bizony konzervatív nevelést kapott és mítú ésésés…na ettől feláll a fejemen a hajam.

Pontosan az ilyen emberi egyedek miatt (mert sajnos vannak egy jó páran), légy te az, aki megmutatod, hogyan kell ezt jól és jogszerűen csinálni, mert ez az egyetlen olyan út, amivel valóban segíteni lehet bárkin.

Ami pedig a férfiakat illeti, kérlek, ne higgy a feminista pletykáknak, mert ezek a nők lesznek az elsők, akik mártírként feláldoznak a feminizmus oltárán és a férfiak lesznek azok, akik a védelmedre kelve melléd állnak.

Post Author: Wolf Lili

Wolf Lili
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

1 Hozzászólás : "#Metoozni vagy nem metoozni?…ez itt a kérdés"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
Adrián
Vendég
Adrián

Nem tudom, ki írja ezeket, de már nagyon bírom 😀
Anno én is el akartam kezdeni egy ilyen témakörökkel foglalkozó blogot vagy youtube csatornát, csak sosem volt bátorságom kiállni a szavamért.
17/F