Anna Mille

Hormonok

Elgondolkodtatott egy, az előző cikkem alatti hozzászólás. Ami szerint bűncselekmények elkövetői enyhítést kaphatnak, vagy teljesen meg is úszhatják még a bíróság által eredetileg kiszabott büntetést is. Mint például, ha a vádlott olyan szakértői véleményt tud kiállíttatni magáról, ami szerint nem képes felmérni a cselekedetei következményét.

Erről az az elterjedt bírósági gyakorlat jutott eszembe, amikor csecsemőgyilkos anyákat a hormonműködésükre hivatkozva gyakran felmentenek. Mondván, a hormonok játéka kényszerítette őket a tettük elkövetésére, nem tehetnek róla hogy gyilkoltak, mert nem volt elvárható tőlük, hogy ellenálljanak a hormonok késztetésének. Azt állítják, hogy a hormonok olyan beszűkült tudatállapotot okoztak, amelynek következtében képtelen volt a nő felmérni cselekedetei következményét.

Erről aztán a nemi erőszakoló férfiak jutottak eszembe. Úgy gondolom – és nem hiszem, hogy lényegileg tévednék – hogy a nemi erőszakot elkövető férfit is a hormonjai, azok túltengése késztetik a bűncselekményeik elkövetésére. Mégsem hallottam soha olyan esetről, amikor a nemi erőszakolót felmentették volna vagy büntetését enyhítették volna erre tekintettel. Megjegyzem, szerintem nagyon helyesen.

Nem voltam sem csecsemőgyilkos anya, sem nemi erőszakoló férfi, hogy pontosan tudjam, de nehezen tudom elképzelni azt, hogy a hormonháztartás ill. annak felborulása totálisan kitörölhetné valakinek az agyából, hogy amit elkövet, az súlyos bűncselekmény. Még akkor sem, ha ismert jelenség például a szülés utáni depresszió vagy hogy egy hormon túltengéstől szenvedő férfi is lehet éppen depressziós. Szakértők valószínűleg sokkal jobban tudják, de azt hiszem, tökéletesen még ők sem, hogy pontosan mi zajlik le és milyen mélységben érzelmileg, értelmileg az elkövetőben. Attól tartok, teljesen őszinte választ se kaphatnánk tőlük. Mert nem vagyok benne biztos, hogy akiknek jelentős jövedelme származik a felmentő szakértői vélemények összeállításából, az orrunkra fogja kötni a teljes igazságot.

Annyit azonban elvárnék, ha erőszakolók esetében – nagyon helyesen – nem vesznek figyelembe ilyen szinte megfoghatatlan enyhítő körülményeket, ne tegyék emberi életeket kioltó csecsemőgyilkosok esetében sem. Mert a felmentés, a szörnyű bűncselekmény büntetlensége akár bűnismétléshez és akár mások felbátorításához is vezethet.

/Anna Mille/

Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

2 Hozzászólás : "Hormonok"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
tomi1815
Vendég
tomi1815

Svédországban ma, azaz 2018 ban pontosan erre való hivatkozással mentik fel a nemi és más erőszakot elkövető arab és egyéb hordákat .(A cikk telibe talált )2016. 3000 nemi erőszak 2017. 7300 nemi erőszak ÉVENTE tessék számolni !!!!(a Svédek máshogy számolnak ezért ez csak ca…ca .. Gyakorlatilag az itélet után önként kéne bemeniük a börtönbe leülni az egy két évet. (na ná ,hogy nem mennek )65000 erőszakos bűncselekményt elkövető migráns koricál az utakon Svédországban .És ezt a csodálatos törvényt akarják ráerőszakolni europára.