Kata

Gyúrunk, vazze!

"Meg kell tennem! Nem veszíthetek az izmaimból! Jól kell kinéznem, erőt kell mutatnom, kell, hogy egyenlő legyek a férfiakkal!" Ilyen és hasonló kényszeres gondolatai lehetnek egy kényszeresen testépítő nőnek. Kik is ők, miért válnak kényszeressé? Elmondom.


A hölgyeket szeretném óvni elsősorban, de a mai kor edzés-szenvedélyében a férfiak is érintve vannak. A mértékletes sportolás híve vagyok. Elvem, hogy: annyit vállaljunk, amennyit teljesíteni tudunk hosszú távon is!

A férfiak panaszkodnak, hogy a hölgyek annyira szeretnének önállóak, erősek lenni; feszes, kemény izmokkal, hogy túlformálják magukat. Tegyük hozzá, hogy egyébként a fotóikon a testépítők megfeszítik az izmaikat. Többnyire nincsenek azok annyira kirajzolódva. Érthető: ha annyit dolgoznak érte, akkor látszódjon is. A megfeszített izmokat ábrázoló képekre több férfi is azt mondja: inkább a lágyabb, nőiesebb testet szeretné látni.

A testépítés nem olcsó: a bérlet, a személyedző költséges, az utazás is, a ráfordított idő is tetemes lehet. Heti 1-2-3 alkalom. Aztán kialakulhat a függés, a kényszeresség: rombolódik a személyiség. Vagyis rossz a közérzet, ha kimarad valamiért egy – egy alkalom. Kizárólagos örömforrássá válhat, stressz esetén rögtön a súlyzóhoz nyúl az illető. Sokan szereket is szedni kezdenek, hogy az eredmény gyorsabban látszódjon. Ez is költséges dolog, és gyakran veszélyes is. Az étkezés is átalakul, hogy a vékonyodás, szálkásodás mutatkozzon. A nők melle az izmosodás, fogyás miatt jelentéktelen méretűre zsugorodhat. Holott itt különböznek leglátványosabban testileg a férfiaktól, ez nőiességük örök szimbóluma! Sokan ha tehetik, végül implantátumot kérnek emiatt. Ami szintén igen költséges – és művi dolog. A férfi testépítőkről szót ejtve, tudnunk kell, hogy a doppingszerek használatának gyakori mellékhatása a potencia csökkenése.

Hangsúlyozom: csak a mozgás és a testépítés túlzásait helytelenítem! Hiszen a mozgás fontos. Ettől sokkal rosszabb szenvedélyek is hatalmukba keríthetik az embert: ital, drog, vásárlás, játék…

A kényszeres testépítő obszesszív, kényszergondolkodó alkat, hiszen nem reális, hogy ez a dolog ennyire magas fontossággal bírjon, kompulzív legyen. Nyilvánvalóan túl gyakran ellenőrzi testét, az izmait. Szorong, nárcisztikus, nem tudja felismerni, címkézni az érzéseit, nem tudja minek tulajdonítani, mi okozza azokat. Indító oka lehet mások csúfolódása a külseje miatt és az alacsony önértékelés. Reméli, hogy edzéssel majd elkerüli a lenézést, leszólást, és növekszik az önbecsülése. Elégedetlen a megjelenésével, meglehet azonban, hogy a huzamos testépítést követően is; vélhetően azért, mert a várt elismerés elmarad, hiszen nem egy dicsérgetős, elismerős nemzet ma még a miénk.

Okokként említeném még a világunkra jellemző teljesítmény kényszert. Sokan mindenáron különbet, nagyobbat akarunk alkotni a többieknél; ha egyszerűen “beolvadunk” közéjük, nem érezzük eléggé egyéniségnek magunkat. Holott azok vagyunk. A gond nem is a többiek felülmúlása iránti igény, hanem ha a velük való emberi kapcsolataink fontosságáról elfeledkezünk és ennek, vagy egyéb feladataink terhére testépítünk.

Vajon mennyire oka a feminizmus a képeken látható férfiasabb testű nők létrejöttének? Hiszen folytonosan a férfiakkal való versengésre ösztönzi a nőket, és az igazi, valódi női értékeket édeskevésre tartja.

Pedig új élet a NŐ méhében keletkezik!


Post Author: Kata

Kata
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés