Wolf Lili

Erős nő vs. gyenge férfi

Mindenhol csak azt olvasni, hogy a férfiak félnek az erős nőktől, a férfiak félnek az okos nőktől, a férfiak félnek a sikeres nőktől, sőt tulajdonképpen a férfiak úgy általában félnek mindentől, de elsősorban a nőktől. Tényleg így lenne?


Nem tudom, hogy hogyan is csináltuk ezt, tényleg nem, de ha körülnézek, úgy nem tudom nem észrevenni, hogy a világ tele lett erős, öntudatos és sikeres nőkkel. Amerre csak mégy, a nők mindenfelé büszkén vállalják, hogy bizony ők erősek, ők meg tudnak állni a saját maguk lábán, ők sikeresek a szakmában, az életben és úgy mindenben (általában).

Az erős nő mára már nem csodaszámba előforduló unikornisféleség, nem a női nem elhanyagolható százaléka. Az erős nő a ma világában egy általános jelenség, a csapból is az folyik, hogyha nőnek születtél erősnek is kell lenned.

A továbbtanulás, az önálló egzisztencia építés, a munkában való önmegvalósítás egyre több modern nő elengedhetetlen kelléke.

A házasság és a család többé már nem női életcél, nem érték és nem egy elérni kívánt álom. Főállású feleségnek és anyának lenni ma már nem menő, nem trendi és nem elégséges, mert egy modern, okos és erős nő ebben a szerepben belehalna az unalmába.

Évek, évtizedek telnek el úgy, hogy az önmegvalósítás és a korlátlan szabadság a lényeg. A tartós párkapcsolatra igény ugyan közben is van, de sem idő, sem energia nem igazán áll rendelkezésre…ami természetesen nem gond, mert Karma asszony úgyis azt ígérte, hogy majd magától belovagol az ajtón a szőke herceg, így ezért nem kell tenni semmit sem, csak megvárni és elvárni.

Az idő annak rendje és módja szerint telik, a szőke herceg sok esetben kilátásban sincs, a világ meg tele lett gyenge, félős férfiakkal.

Mindenhol csak azt olvasni, hogy a férfiak félnek az erős nőktől, a férfiak félnek az okos nőktől, a férfiak félnek a sikeres nőktől, sőt tulajdonképpen a férfiak úgy általában félnek mindentől, de elsősorban a nőktől és hát ez tényleg így van, bármit csinálunk velük ezek a nyámnyilák állandóan lelépnek.

A konklúzió egyértelmű. A mai „férfi” nem más, mint a mamahotelben elhelyezett kanapén lévő lusta, haszontalan, elkötelezésre alkalmatlan és egyben képtelen fingópárna.

Tényleg így lenne?

Pár éve olvastam egy 9 pontból álló listát, hogy mit is kell tudnia egy férfinek, mielőtt egy erős (azaz mai) nővel házasodna. Legnagyobb szerencsémre az eredetije még mindig elérhető az oldalborda.hu-n (a szövege idézőjelben, dőlttel).

Ami miatt bátorkodom a továbbiakban példának használni az az, hogy egyrészt csodálatosan bemutatja egy erős nő „érzelmi” világát, másrészt pedig azért, mert éveken keresztül tucatnyi ilyen és ehhez hasonló írást elolvasunk, de gyakorta bele sem gondolunk, hogy mi is az, ami oda van írva.

 

A CÍM: 9 dolog amit tudnod kell, mielőtt elveszel egy erős nőt!”

A cím alapján nehéz eldönteni, hogy ez most fenyegetés vagy „jó szándékú” tanács lesz-e, de tovább olvasva választ kapunk eme érdekfeszítő kérdésre.

A pasik szeretik hangoztatni, hogy erős, önálló nőre vágynak. Amíg nem találkoznak eggyel. Mert akkor megtapasztalják, hogy egy erős csajjal élni nem egyszerű.”

Ugye milyen csodálatos? Már meg is van a válasz az előző kérdésre. Abból a feltevésből indítunk ugyanis, hogy egy férfi eleve nem tudja eldönteni, hogy ő mit is szeretne. Hát hogy is tudná ez a kis butus?

Erős csajjal élni nem egyszerű…Én nem tudom, hogy ki hogy van ezzel, de én még nem hallottam olyan férfiről, aki ha párkapcsolatról beszélt, akkor az, szempont lett volna, hogy legyen jó bonyolult és ha lehet kihívásokkal teli.

Az oka pedig ennek nem az volt, hogy esetleg félne, sokkal inkább az, hogy férfiként harcol bőven eleget, ha haza ér nem újabb küzdelem lázában ég, hanem szeretne a szeretett és kedves asszonya mellett megpihenni.

Nem érdekli a nőjével való csatározás, békét szeretne odahaza…csak így egyszerűen.

De most már lássuk azt a bizonyos szent 9 pontot:

„1. Muszáj dolgozniuk

A munka az életük része. Nem csak most, mindig. Akkor is, ha gyerekük születik. Úgyhogy a „maradjunk otthon a gyerekkel vagy menjünk vissza hamar dolgozni?„ kérdés részükről eldöntve.”

Ez de cuki, nem? Szinte érzem, hogy milyen csodálatos lett volna, ha az én édesanyám is ilyen lett volna. Te is érzed azt az őszinte és feltétlen anyai szeretet, ami átsugárzik a világra ebből a néhány sorból?

Arról nem is beszélve, hogy mennyire végtelenül felemelő, hogy a férfi ebbe a döntésbe, így egyenrangú társként, be sem lett vonva. Vitának helye nincs. A kérdés ugyanis eldöntve.

„2. A pénzügyeket ellenőrzésük alatt akarják tartani

Talán az ellenőrzés kicsit erős kifejezés, de az biztos, hogy pontosan szeretnék tudni, hogy mire, mennyi megy el. Képben vannak pénzügyi területen is, kár trükközni.”

Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Ebben az egy mondatban annyi nőisség van, mint egy kősziklában.

Először is felmerül a kérdés, miért akar egy nő ellenőrzése alatt tartani bármit is? Ez nem a férfi dolga? Aztán olyan csajosan vissza is tolatunk, hogy nem is ellenőrizni szeretnénk, hanem csak tudni róla. Miért ezt valaki tiltja? Egy nő képben van pénzügyi területen IS? Kár trükközni?

Most akkor szeretetteljes és bizalmi alapú kapcsolatban él férfi és nő, ahol mindenki tudja mi a dolga vagy belső ellenőrzést tartunk egy sikkasztásos ügy után a cégnél? Nem értem…

„3. Egyedül is remekül érzik magukat”

A szöveget be sem idézem inkább. Nem kell ahhoz párkapcsolat, hogy egyedül is remekül érezzük magunkat. Ha egyedül ilyen jó, akkor ehhez nem kell férfi, tényleg.

„4. Nem pazarolják az időt a taktikázásra

A nők híresek a taktikázásról: mondanak valamit, ami nem azt jelenti, és a pasitól várják, hogy olvasson a sorok között. Az erős csajok nem ilyenek! Csak készülj fel, hogy ha valami nem tetszik nekik, akkor nem suttogva fogják a tudomásodra hozni!”

Hanem ordítva? Mármint most arról van szó, hogyha a férfi nem azt és nem úgy teszi, ahogyan azt egy erős nő jónak gondolja, akkor mindenféle női megértés nélkül el fogja küldeni a francba? Hű de idilli kép, hát melyik férfinek ne lenne minden álma egy ordítozó harcos amazon, amelyik mindenhez IS kivallóan ért, amúgy semmi szüksége nincsen férfire, mert egyedül is jól elvan, a munkájának él és az állandó gyanúsítgatáson/ellenőrzésen kívül mást nem tud megígérni?

„5. Elmondja, amit akar

Ami a szívén, az a száján. Ha gyakran csörög a mobilod, ne lepődj meg: ha akar valamit, azt elmondja. Bárhol is vagy, és bármilyen napszak is van.”

Ilyen egy erős és önálló nő? Ugyan semmi szüksége nincsen férfire, de ha akar valamit (nem szeretne, hanem akar, nem kérni fogja, hanem parancsolja), akkor zaklatni fogja a férfit éjjel-nappal?

„6. Bírják a pörgést

Háztartás, számlák, gyerekfelügyelet, túlórák? Remekül zsonglőrködnek a tennivalókkal! A logisztika mesterei, és hihetetlen teherbírásúak. Úgy tűnik, mindent megoldanak egyedül, rád már nincs is szükség? Nem azért teszik, mert ki akarnak hagyni a mókuskerékből, nekik egyszerűen az a természetes, hogy megoldják maguk. Nehezen kérnek segítséget, mert az a gyengeségüket mutatja.”

Most akkor erősek vagy gyengék? Most akkor mesterek vagy éppen szétesnek? Most akkor mindenhez IS értve senkire semmi szükség vagy éppen belehalnak az életükbe? Azokon a nőkön kívül, akik ugyanígy gondolkodnak, ki mondta azt, hogy egy nő erős kellene, hogy legyen? Mondta neked a férjed azt, hogy nőként mindenhez IS értened kell? Kérte azt, hogy tartsál mindent ellenőrzésed alatt? Kérte tőled az urad, hogy tökös legény módjára rántsál magadra mindent?

Hogy muszáj? Nincs más választásod? Ezt ő mondta neked?

„7. Ettől függetlenül boldogok, ha átveszed az irányítást néha

Na, ez a legnehezebb! Hiszen szuperül csinálják, és nem szólnak, ha belefáradnak. Úgyhogy ember legyen a talpán, aki mégis rájön, hogy örömmel vennék, ha valaki ideig-óráig tehermentesítené őket.”

Kezdünk megérkezni…a kezdeti lelkesedésnek és erőnek már nyoma sincs, mert az „erős” nő elkezdett az életébe belehalni. Már nem mestere a logisztikának és már a „mindig kimondja, hogy mi baja van” is a múlté.

Mostanra már annyit húzta az igát (amit saját magára vállalt, mindenhez IS értve), annyit ordibált és veszekedett. Annyiszor elmondta, hogy a másik hülye mindenhez, hogy nem lehet rá számítani, annyit irányított és ellenőrzött, hogy most már az életből is elege van.

Eljött a várva várt pillanat, hogy a férfi végre megmentse.

8. Nem istenítik a pasit

Ez a gondolat annyira távol áll tőlük, hogy sosem fogsz találkozni vele. Egyszerűen náluk az az alap, hogy a pasinak is van egy egészséges önbizalma, amit nem szükséges idétlen hajbókolással erősíteni. A legtöbb férfi éppen azért tart az erős nőktől, mert nem kapja meg tőlük a folyamatos ego-adagját.”

Az életbe már majdnem belehalunk, de azért rúgunk még egyet rajta. Igen egy olyan nő, aki mindenhez IS ért mindent alapnak tekint, ő soha sem fog elismerni senkit. Ő nem fogja megköszönni a férfi igyekezetét, ő nem fog megdicsérni. Ha a férfi valamit (kivételesen) jól csinál az alap, ha valami nem a kívánalmai szerint alakul, akkor nem lesz rest és ezt habozás nélkül és ordítva „jelzi”.

Természetesen közben értetlenül áll az előtt, ha a férje sosem mondja azt, hogy csinos vagy, hogy finom volt az ebéd, hogy szeret. Nem fogja érteni, hogy nőnapon miért nincs virágcsokor, csak rá váró szanaszéjjel heverő alsó gatya. Hogy miért csinál mindig mindent egyedül. Hogy miért nem segít neki soha senki.

Hogy miért felejtette el a férje a házassági évfordulót, hogy miért alszanak külön hálóban, hogy hová tűnt az intimitás a kapcsolatból.

Nem fogja érteni a férje állandó túlóráit sem, ahogyan azt sem, hogy miért volt a férjének az utóbbi időben női parfüm szaga.

„9. Szüksége van rád!

Sokkal nagyobb szüksége van rád, mint amennyire „látszik”. Az erős nők látszólag mindent győznek egyedül, de ez még nem jelenti azt, hogy nem tudnak gyengék lenni. A hazásságot fontosnak tartják, és mivel nincs idejük felesleges köröket futni, nagyon is bíznak benne, mint egyetlen, életre szóló szövetségben.”

Megérkeztünk. Ha lenne 10. pont, azt férfi írná, és úgy kezdődne, hogy El akarok válni.

Hány évet is leél így egy erős nő? 10-15-20? Megéri?

Mert ami ebből az írásból hiányzik az nem csak az erő, hanem a Nő, úgy általában. Abban, aki ezt írta szikrányi nőisség sincsen már. Az írás nyomokban sem tartalmaz női megértést, lágyságot, kedvességet, anyai szeretetet. A férfi tisztelete sincsen jelen.

Amiből viszont annál több van, az a düh, a harag, a kétségbeesés, a félelem, a magány, a kilátástalanság érzése.

Természetesen jogod van hozzá, hogy ilyen nő legyél. A jog nem tiltja. Természetesen ahhoz is jogod van, hogy amikor évekig tartó harc árán a világ végre „erős nőnek” tekint, úgy kétségbeesésedben elkezdd a férfiakat vádolni azzal, hogy ők lettek gyengék és ezért félnek tőled.

A helyzet az, hogy jogod az van hozzá, a férfiaknak viszont joguk van megállás nélkül tovább menni.

Mert tudod a Férfiak nem félnek az okos Nőktől, sőt értékelik, ha nem kell leélniük az életüket egy buta libával, akivel nem lehet három értelmes szót beszélni.

A Férfiak nem félnek a sikeres Nőktől sem, sőt büszkék rá, ha olyan társuk van, akit nem kell istápolni naponta.

Az erős nőktől sem tartanak, csupán arról van szó, hogy az „erős nő” az nem más, mint egy töketlen férfi.

Mert olyan, hogy erős nő nem létezik, a nő attól Nő, hogy gyenge.

Egy Nőnek élete célja a család és nem a munka. A Nő gondoskodik, a Férfi harcol. A Nő gyermeket nevel (nem pedig felügyeli), a Férfi biztonságban tartja őket.

Egy Nő nem ordít, nem követel, nem oktatja ki a Férfit mindenhez IS értve. Egy Nő mindenféle erőlködés nélkül és bármikor tud a Férfitől segítséget kérni. Egy Nő nem ért mindenhez, sőt semmi olyasmihez sem ért, ami a Férfi dolga (halkan jegyzem meg, hogy akkor sem ért hozzá, ha amúgy igen. Hát nincsen neked elég saját dolgod?).

Egy Nő nem irányít semmit sem, egy Nő nem harcol, mert ez a Férfiak dolga. Ellenben a Nő elismeri és tiszteli a Férfi erejét, ami biztonságban tartja őt és a családot (ehhez a férfi ego-nak semmi köze).

Zárásként. A ma világában nőként jogod van a férfiak birodalmába belépni. Elérheted azt, hogy úgy tekintsenek rád, mint olyan férfire, akinek mellesleg van melle.

De!

A férfiakról sok mindent elmondhatunk, ellenben azt hogy különösebben odaadóak lennénk egymással azt nem éppen. Ha elég kitartó voltál és sikerült beküzdened magad az elférfiasodott nők körébe, úgy tudnod kell, hogy sok jópofa dolog nem vár rád ott, mert a férfiak birodalmában mindenkinek egyedül kell helyt állni.

Senki sem fog tehermentesíteni, megsajnálni sem és megmenteni sem fog senki. Kell ez neked?

Légy az, akinek születtél. Légy Nő. Legyél hát gyenge.


Post Author: Wolf Lili

Wolf Lili
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

6 Hozzászólás : "Erős nő vs. gyenge férfi"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
Jampi One
Olvasó
Jampi One

Ha eddig nem tudatosult bennem száz százalékosan, akkor most már biztos vagyok benne, hogy félek az erős nőktől. 🙂 Sőt azt is megértem, ha valaki nőként elhiszi, hogy ilyen az erős nő, akkor inkább szeretne gyenge lenni.

Átlagjózsi
Vendég
Átlagjózsi

Gratulálok kedves Lili a cikkhez, végre egy nő mondja ki, hogy mennyire rossz és romboló ez az út amit sok nő próbál követni. Egyetértek a cikk minden mondatával. Hozzátéve, hogy ez a torzulás is sajnos egy okozat csupán, a kiváltó okok, hogy egy nő nem bízhat élete párjában, mert a válás kb törvényszerű manapság és ez a bizonytalanság súlyos hatással van a párkapcsolatokra, szerepekre, mindenre.

Tompek Péter
Vendég
Tompek Péter

Lili, feleségül veszlek. 🙂

Anna Mille
Vendég
Anna Mille

Remek a cikk! 🙂
Nem hinném, hogy a férfiak félnének a nőktől. Inkább arról lehet szó, hogy nem éppen egy elférfiasodott nővel, egy kvázi másik férfival szeretnének együtt élni.
A férfi legyen férfi, a nő pedig maradjon nő, mert csak így tudják harmonikusan kiegészíteni egymást és csak így tudják megtalálni azt, amit a másikban keresnek.

Alice
Vendég

Őszintén kérdem kinek írtad ezt a cikket..a nőknek..??én nem vagyok karrierista sem erős nő csak nő de még engem is irritál ez a lekezelő sítus..nem kéne lenézni az erős nőket rendben te nem vagy ilyen(és imádnak a férfiak), amúgy a férfiak nem félnek az erős nőktől az exem imádta őket, nem véletlenül az exem..hozzá teszem ebben a világban csak az erős éli túl egyedül ahogy régen is..