Szilvássy Vivien

Változtatni sosem késő!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül az egészséges életmód, a mozgás iránti igény. Felfogható ez egyfajta divatirányzatnak is, de végre viszont egy olyan trend, amit ha jól csinálunk, és nem különféle szélsőségeket követünk, akkor minden szempontból nagyon hasznos tud lenni. Nekem nagyon sokat adott a sport és a mozgás szeretete életem során mind fizikailag, mind lelkileg. Kitartást, akaraterőt, koncentrációt, önuralmat kaptam, segített felépülni a térdműtéteim után, ritkán vagyok beteg. Nem mellesleg sikerült eljutni arra a szintre a hosszú évek alatt, hogy végre erre épül a munkám, a hobbim, és az egész életem, azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

Miért kezdjünk el életmódot váltani, sportolni, mozogni? Erre már sokan megmondták a tutit, de azért mégis leírok pár érvet mellette:

• Ami talán legelőször eszébe jut róla mindenkinek, hogy jól fogunk kinézni, csinosak leszünk, lefogyunk, izmosodunk, pár mérettel kisebb ruhát is magunkra vehetünk.

• Ezek mellett viszont nem elhanyagolható preventív hatása sem, mivel csökkenti bizonyos betegségek előfordulásának kockázatát, melyek sokszor karöltve járnak együtt a túlsúllyal: pl.: cukorbetegség, magasvérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, mozgásszervi problémák, emésztőrendszeri panaszok, nem beszélve a túlsúly miatt kialakuló lelki következményekről.

• Továbbá segít levezetni a stresszt, kikapcsol egy nehéz nap után, fokozza az endorfin felszabadulását, mely által jobb közérzetet biztosít.

Viszont nem szabad elfelejteni, hogy bármit is szeretnénk elérni, ahhoz kemény, kitartó munkára van szükség, az eredmények nem azonnal jönnek. Fontos a mozgás mellett odafigyelni az étkezésre, valamint a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra is. Azt tudni kell, hogy pár hét alatt jelentős súlyvesztésre, hatalmas átalakulásokra nem lehet számítani, a ,,csodadiéták” és ,,csodaszerek” sem tesznek csodát. Felejtsük el őket! Még ha átmenetileg látszik is valamilyen eredmény, de nem lesz tartós, és várhatóan a Yo-Yo effektusnak köszönhetően, még több visszaszedett kilóra számíthatunk a sokszor ismeretlen mellékhatásokról nem is beszélve.

Mikor és hogyan kezdjünk hozzá?

Lehetőleg minél hamarabb, ne halogassuk! A sport nem életkorhoz kötött. A legjobb már gyermekkorban elkezdeni valamilyen formáját, mert akkor könnyebben beépül a kicsik életmódjába is, nagyobb eséllyel kíséri végig életüket. Viszont ha ez kimarad, akkor még 50-60 vagy akár magasabb életkorban sem késő belevágni, természetesen az egyéni adottságok és sajátosságok figyelembevételével.

Legtöbben viszont félnek lemenni a fitneszterembe, mert nem tudják, milyen gyakorlatokat végezzenek, nincsenek tisztában vele, hogy működnek a különböző gépek, hogyan kell használni a teremben lévő eszközöket. Ilyenkor jövünk képbe mi, edzők. Kezdetben mindenképp érdemes személyi edző tanácsát kikérni, hiszen végzünk állapotfelmérést, átbeszéljük az egészségügyi kérdéseket, és ennek megfelelően építjük fel az egyénre szabott gyakorlatokat, edzésterveket. Aki még nem edzett edzővel, nem is gondolná, hogy egy-egy feladat végrehajtása során mennyi apró részletre oda kell figyelni (pl hogy állnak a lábak, lábfejek, a karok, a tenyerek, hogyan tartsuk a törzsünket, fejünket, melyik izmunkat feszítsük, hogyan vegyünk levegőt, stb.), mert a helytelen kivitelezés nagyobb kárt okozhat, mint hasznot.

Attól pedig ne féljünk, hogyha lemegyünk egy edzőterembe, rajtunk kívül mindenki nagyon jól fog kinézni, és nagyon ügyes lesz, mert egyszer ők is elkezdték valahol, normál esetben pedig legtöbben a saját edzésükre koncentrálnak, nem mások kritizálásával vannak elfoglalva. Mindenképp olyan termet válasszunk, ahol komfortosan érezzük magunkat, és ha valamiben nem vagyunk biztosak, kérjük inkább személyi edző segítségét. Ha szeretnétek Facebookon vagy az ott megadott elérhetőségeim egyikén engem is elértek: https://www.facebook.com/szilvassy.vivien.edzo/

Sok sikert és kitartást kívánok Mindenkinek az életmódváltáshoz!

Szilvássy Vivien
személyi edző

Post Author: Szilvássy Vivien

Szilvássy Vivien
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés