Anna Mille

TÁRGYIASÍTÁS?

A Forma-1 az idei szezontól száműzi a versenypályákról azokat a hostesslányokat, akik viszik a zászlókat, tartják a versenyzők rajtszámait a rajtrácson és a dobogónál tapsolnak az első három helyezettnek. Ez a gyakorlat ugyanis (feminista nyomásra) szerintük tárgyiasítja a nőket, és nem egyeztethető össze a modern társadalmi értékekkel. Ennek következtében több száz fiatal nő veszíti el az állását.


Ezek a nők ott csinosan és üdén, a saját szabad akaratukból vesznek részt, színesítve a verseny ceremóniáját. Egyesek viszont úgy gondolják, hogy ettől ők kiszolgáltatottá válnak és mintegy tárgyakká alacsonyítják le, feminista műszóval “tárgyiasítják” magukat. Miért baj az, ha közben elismerően megakadnak rajtuk a férfi szemek is? Mert erről van szó, mert ez a kifogásuk, emiatt képzelődnek tárgyiasításról. Érdekes módon erről éppen őket, pont az érintetteket felejtették el megkérdezni. Hogy nekik, maguknak a résztvevőknek mi a véleményük erről? Egyáltalán igényt tartanak-e rá, hogy bárki ilyen paternalista módon védelmezze őket a saját szabadakaratú döntéseiktől?

Íme egy érintett véleménye, a BBC riporterének kérdésére. Charlotte Gash brit könyvelőnő:
Fel vagyok háborodva, hogy a Forma-1 a politikai korrektség jegyében behódolt egy hangos kisebbségnek. A hétvégéim egyik legjobb szórakozásától fosztanak meg. Én egyike vagyok azoknak a szerencséseknek, akiknek nem ez a fő bevételi forrása, de sok lányt ismerek, akiknek igen. Szeretjük ezt csinálni, és nem akarjuk, hogy elvegyék tőlünk.”

Ebben az úgynevezett modern társadalomban ha már eljutottunk odáig, hogy a nőknek is számos választási lehetőségük van az életben, nem értem miért kellene ezeket beszűkíteni? Miért gondolják azt a feministák, hogy attól lesz a társadalom még modernebb, ha a nők választási lehetőségeit korlátozzák?
Ki hatalmazta fel őket erre, honnan származtatják a feministák azt a vélt jogukat, hogy általánosságban a nők többségére hivatkozva a nevükben lépjenek fel? Ráadásul gyakran, mint éppen ebben az esetben is, éppen az érintett nők érdekeivel szemben. Miért nem tekintik a nőket a saját döntéseikért felelős, teljes értékű felnőtt embereknek?

Mit fogunk még megérni? Mit fognak még kilobbizni, elérni a “modern társadalom értékeire” ilyen hamisan hivatkozva? Be fogják tiltatni a divatbemutatókat, a tánc bemutatókat, szépségversenyeket, vagy majd akár a sminket, a csinos utcai viseleteket is? Bűnnek fog számítani, lealacsonyodásnak, tárgyiasulásnak, ha valaki ápoltan, csinosan tetszeni szeretne másoknak is? Tagadjuk meg magunkat? Bújjunk csadorba, burkába, hogy csak nehogy ránk pillanthassanak? Ezek lennének a “modern társadalom” értékei a feminizmus szerint?

/Anna Mille/


Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

1 Hozzászólás : "TÁRGYIASÍTÁS?"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
Reszet Elek
Vendég
Reszet Elek

Az alapvető probléma nem a nők lehetőségeinek a korlátozása. Sokkal inkább az, hogy ez a hangos és fanatikus kisebbség egy beteges ideológia jegyében újradefiniálni akarja a nők társadalmi szerepét, viselkedését, gondolkodását. Bizonyos szempontból magát a nő fogalmát is. Az élet minden területére kiterjedően szabályozni akar minden megnyilvánulást és jelenséget, ami nőt ér vagy nő kezdeményez. Ezért totalitárius ideológia a feminizmus és ezért rokon a szélsőséges ideológiákkal, a názcizmussal és a kommunizmussal.