Anna Mille

“Az elismerés minden nőnek jár!”

Így hangzik a Richter Gedeon gyógyszergyár szlogenje. Értékelhetnénk, ha egy kivételes teljesítmény előtt adóznának elismeréssel, de itt egészen másról van szó. Szükségszerűen felötlik a reklámfilm nézőjében, hogy jár-e automatikus elismerés pusztán azért, mert valaki nőnek született?

“Valamennyi nő egy kicsivel több szeretetet, odaadást és gondoskodást jelent a világnak. A Richter Gedeon elismerése, hogy az Ő egészségükért dolgozik.” – hirdeti a Richter Gedeon gyógyszergyár.
Nagyon sok nőt jogosan illet meg ez a megbecsülés. Mindazokat, akik odaadóan, sokat tesznek a gyerekeikért, a családjaikért, helytállnak a munkahelyeiken és sokat köszönhet nekik a társadalom egésze is. De miért járna automatikusan elismerés pusztán csak azért, mert valaki nő? Nyilvánvaló, hogy egy olcsó hízelgéssel állunk szemben. És amikor a néző elkezd mindezen gondolkodni, akkor a nőbarátnak szánt üzenet nagyon gyorsan átlényegül a nőknek sokat ártó manipulációvá:
Vajon minden nő csak pozitívumokat ad a környezetének? Ha mégsem, akkor miért is jár nekik azonnal elismerés? Netán egy nőtől már az is teljesítmény, ha képes megszületni és nőként létezni?

Megkerülhetetlen a kérdés: Igaz a Richter Gedeon által sugallt gondolat, miszerint kizárólag a nők azok, akik széppé teszik a világot, akik gondoskodnak, akik tesznek gyermekeikért, a családjaikért, akik helytállnak a munkahelyeiken és a társadalom javára munkálkodnak? Mindezek csakis nőknek köszönhetők? Nyilvánvalóan mindezt nap mint nap megteszik a férfiak pont úgy, mint a nők, nyilvánvalóan ugyanaz a megbecsülés illetné meg őket is. Vagy talán a Richter Gedeon gyógyszergyár úgy gondolja, ha egy nő tesz meg valamit, akkor az elismerendő, ha pedig férfi teszi ugyanazt, akkor szót sem érdemel?

A társadalom minden szintjén, a párkapcsolatoktól kezdve, a családokon át, a különféle tágabb közösségekig, a nők és a férfiak egymást kiegészítő társak. Összeköt bennünket a szeretet, a gondoskodás, a közös ügyeink és csak együtt, egymást kiegészítve vagyunk képesek hatékonyan helytállni. Egymásra vagyunk utalva gondokban és örömökben. Szeretjük egymást és azt a közös világot, amelyet együttesen hoztunk létre. Miért osztja fel mégis egy gyógyszergyár a társadalmat megbecsülendőkre és arra érdemtelenekre? Mert bizony nem kevesebbet állítanak, minthogy kifejezetten a nők egészségét tartják fontosnak, és ezzel egyúttal azt is kimondják, hogy a férfiak egészsége őket nem érdekli.

Miféle megosztó, a nemeket fontosság szerint megkülönbözető, hitvány szexista ideológia foglya lett a gyógyszergyár és vele együtt az a társadalom, amely nem veti ki magából azonnal az efféle üzeneteket? Dolgozhat-e megbízhatóan és felelősen egy olyan gyógyszergyár, amely a tevékenységét egy diszkriminatív politikai ideológiára, a feminizmusra építi? Tehet-e nemi megkülönböztetést egy gyógyszergyár, az arra rászoruló, gyógyítandó betegek között? Kijelentheti-e egy gyógyszergyár, hogy számára csak az egyik nem egészsége a fontos? Vajon mennyire erkölcsös és emberséges ez?

Vajon a Richter Gedeon következő reklámkampánya úgy fog szólni, hogy csak a feketék/sárgák/fehérek egészségét tartja fontosnak? Vagy csak bizonyos vallásúakét, esetleg csak szőkékét, vagy csak barnákét, vörösekét?

Bár egyes női fülek számára hízelgő lehet a Richter Gedeon gyógyszergyár kampánya, viszont a nők egy másik, öntudatosabb részének és a férfiak széles tömegének éppen most játszották el a bizalmát.

/Anna Mille/

Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

26 Hozzászólás : "“Az elismerés minden nőnek jár!”"

avatar
  Feliratkozás  
Újabb Régebbi Népszerűbb
Visszajelzés
Fazekas Károly
Vendég
Fazekas Károly

Kérdezném, hogy egy cég, amelyiknek jelentős női egészséget érintő portfóliója van, mégis hogyan rekpámozhatná ezeket a termékeit? Ajánlja férfiaknak? A posztenek előbb egy kicsinkét tájékozódnia kellett volna…

Fazekas Károly
Vendég
Fazekas Károly

Hát hogyan reklámozzon egy cég, amelyiknek jelentős nőgyógyászati termékportfóliója van? Egy kis tájékozódás nem ártott volna a szerzőnek…

Csuzi Attila
Újságíró
Csuzi Attila

Kedves Fazekas Károly, a férfiak érdekképviseletével foglalkozó civilként én azt mondom, hogy egyáltalán nem mentség az, hogy egy gyógyszeripari cégnek jelentős nőgyógyászati termékportfóliója van. Sőt arról árulkodik, hogy még szexistább és még számítóbb társaságról van szó. Sajnos tudjuk, hogy általában a férfiak betegségeinek a kutatására és gyógyítására nagyságrendekkel kevesebbet költenek a világon, mint a női betegségek kutatására, gyógyítására. Ebben szemmel láthatóan részt vállal a Richter is.

A Férfiak egészsége talán nem számít? A nőknek esetleg könnyebb bármit is eladni? – Akármi is motiválja a Richter Gedeon-t, szerintem Önnek most nem sikerült mentséget találnia számukra. Mindez a cégfilozófia szerintem messze van a tisztességes, társadalomtudatos kutatói és üzleti magatartástól.

Jacek Pecek
Vendég
Jacek Pecek

Atyaég. A Richter 110 éve foglalkozik női készítményekkel. Ez nem szexista cégfilozófia, hanem ezen a területen ért el sikereket a kezdetektől fogva, így ezekben hagyományosan erős, és komoly kutatási tapasztalata van. Nyilvánvaló, hogy nem fog számára teljesen ismeretlen területekbe belevágni és ezek kedvéért feladni azt a területet, amelyben a versenytársakkal szemben jó helyzetben van. miért is tenné, amikor a gyógyszerkutatás az egyik legköltségesebb dolog, mi sem jellemzi ezt jobban, mint hogy a Richter évtizedek óta az innovációra legtöbbet költő magyar cég.

A Richter egyébként évente nagyon sok milliót költ lakossági szűrőprogramok, betegségmegelőző programok támogatására, amelyekben például kifejezett célterület a férfiakat érintő betegségek szűrése, pedig abban a cég portfóliója közel nem olyan erős.

Csuzi Attila
Újságíró
Csuzi Attila

Atyaég! Annyira felesleges ez a szerecsenmosdató hazudozás, mert csak ahhoz vezet, hogy akkor egy kicsit jobban meg kell kapargni a felszínt. Elég volt ellátogatnom a Richter weboldalára és máris ordít, hogy sehol nincsenek azok az állítólagos férfiakat célzó szűrőprogramok. Megmutassam mi van helyette? Bárki megtalálja a “Sajtóközlemények” menüpont alatt:

– A szociális területen dolgozó nőket is díjazza a Richter
– A dolgozó nő mindig gyanús?!
– Újabb kilenc nő vette át a Richter Aranyanyu díjat
– A Richter Aranyanyu Díj a nők megbecsülésének jelképe lett

Hadd ne soroljam tovább… Na hol vannak akkor azok a férfiakat célzó programk? Hmmm? A szűrőprogramokat támogató események leírásánál csak azt találom, hogy “2009 óta a rendezvény állandó háziasszonya Jaksity Kata műsorvezető”. Az a Jaksity Kata, aki Magyarország legvéresszájúbb feministájának, Antoni Ritának az országos barátnője, akivel együtt járnak az utcára hőbörögni “feminista ügyek” miatt.

https://pestisracok.hu/orban-viktor-megtamadasara-buzdit-szelsoseges-genderharcos-antoni-rita/

Fenti cikk címképében például közösen tüntetnek. Az már csak hab a tortán, hogy a linkelt cikk épp arról szól, hogy Antoni Rita az én megverésemet javasolta mások mellett. A Richter másik jól előtérbe tolt reklámarca pedig az a Rácz Zsuzsa, aki a nagy port kavaró “Terézanyu” feminista könyvek szerzője.

De nézelődjünk a cég karrier oldalának büszkeségfalán is egy kicsit, osztályvezetőnők büszke csoportja mellett akad egy férfi is, akire büszke a Richter: ő egy r a k t á r o s. – Így kerülnek a helyükre a férfiak a cég társadalomképében. – Van még miről beszélni?

Terézanyu program, Aranyanyu díj, feminista társadalompolitizálás, meg reklámarcként egy feminista könyvek sorát kompiláló véleményvezér és egy utcán hőbörgő feminista hangadó. “Atyaég!”, ész megáll, komolyan mondom. Nem tévedett semmiben Anna Mille, a cikk szerzője, hanem a reklám kritizálásával egyenesen belenyúlt a feminizmus, a szexizmus egyik kígyófészkébe. Nem a semmiből nő ki az ilyen reklám, az ilyen kommunikáció, hanem a mindent átható feminista rothadás végterméke.

Jacek Pecek
Vendég
Jacek Pecek

Richter egészségváros / szűrések

első ami megjelenik a listában: Prosztataszűrés (PSA) forrás: http://www.egeszsegvaros.hu/index.php/allando-programok/szuresek

tessék.

Tompek Péter
Vendég
Tompek Péter

Jó cikk. Nőtől külön tiszteletre méltó, hogy nem kíván igazságtalan előnyöket. Köszönet.