Anna Mille

Lehet a metoo tömegmozgalom?

A metoo hatalmas hírverést kiváltott botránysorozat, vagy régóta esedékes segítség a kiszolgáltatott nőknek? Hol hatékony és hol működik valójában? Alkalmazóinak mi a célja - az igazságtétel, ahogy állítják, vagy sokkal sötétebb indítékaik vannak?

Ha már nem is annyira ömlik a csapokból is a #metoo, de azért még mindig csurran-cseppen.
A lényeggel már mindenki tisztában van – a “mozgalom” híveivel és ellenzőivel együtt -, hogy akár valós, akár megalapozatlan vádaskodásokról van szó, a metoo jelenség mindenképpen a törvényesség, a jogszerűség megkerülésével működik. Bizonyítékok felmutatása és felelősség nélkül, mintegy pletyka szinten bárkit megvádolhatnak és kikészíthetnek.

A jelenség hívei előszeretettel állítják, hogy az erőszakot, zaklatást átélt nők nagy tömegeinek nyújthat segítséget azzal, hogy szabadon megnyilatkozhatnak az elszenvedett sérelmeikről. Valóban így van ez? A metoo eszköze a nagy nyilvánosság, a média a hátszele. Nehezen képzelhető el a metoo a hétköznapi, átlagemberek körében. A dolog természeténél fogva a metoo a közismert emberek, celebek, politikusok körében működőképes. Azokban a körökben, ahol amúgy is túltengenek az intrikák, a hatalmi harcok és a kiszemeltek ellen mozgósítani tudják a médiát, a nagy nyilvánosságot és szinte falkában tudnak egyszerre és összehangoltan fellépni a szintén ismertséggel rendelkező megvádolók.

Nyilván előkerülnek valódi, bár szintén nem bizonyítható esetek is. Viszont főként azok eszköze a metoo, akik annak idején valószínű önként mentek bele a játékba, de a beígért vagy csak remélt előmenetelük, karrierjük elmaradása miatt csalódottak és így kívánnak bosszút állni, vagy egyéb célú hatalmi harcukat megvívni.

/Anna Mille/

Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés