Anna Mille

Férfi(?) sportolók versenyezhetnek női ellenfeleikkel szemben?

Férfiak is versenyezhetnek nők ellen az Olimpiákon? Csak a vér tesztoszteron tartalma alapján férfi vagy nő valaki? Igazságos a nem régen bevezetett gyakorlat a női versenyzőkkel szemben?

A nemi identitás kérdésben nem mindig könnyű egyértelműen eligazodni. Az utóbbi időben sokszor hallhatunk a transzszexualitás problémájáról, pedig a tudományos felmérések szerint csak az emberek töredékszázalékát érinti valójában a probléma. A tudományos munkák rámutatnak, hogy rendkívül ritka jelenség az, amikor valakinek a testi adottságai ellenére is határozottan a másik nemhez tartozónak érzi magát. Ehhez képest nagyon sok szó esik a problémáról és meghökkentő és sokszor meglepően rossz társadalmi döntések születnek annak érdekében, hogy ennek a kisszámú kisebbségnek komfortosabbá tegye a társadalom az életét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy újabb keletű döntésével engedélyezi, és lehetővé teszi, hogy azok a a férfiak, akiknek a tesztoszteron szintje a megelőző 12 hónapban nem haladta meg a 10 nanomol/litert, az  olimpiai játékokon a nők között versenyezzenek.

Én személy szerint úgy gondolom, ha valaki férfinak születik, de mégis esetleg mégis nőnek érzi magát, attól még a testfelépítése mindenképpen különbözik a nőkétől. Erősebb, eltérő struktúrájú izomzattal rendelkeznek, a szív és a tüdő teljesítménye is nagyobb lehet, és folytathatnánk. Ezek a tulajdonságok a tesztoszteron szintjétől függetlenül is befolyással lehetnek a sportoló teljesítőképességére. Ebből következően a valóban női versenyzők háttérbe szorulhatnak, ha ilyen, a férfiakéra inkább jellemző, erősebb testfelépítésű ellenfeleket kapnak.

Úgy látszik, nem vagyok egyedül a kétségeimmel, petíció is indult a versenyzés tisztasága érdekében, amely ezen a webhelyen aláírható.

/Anna Mille/

Post Author: Anna Mille

Anna Mille
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés