Hett Ágnes

A Nagy Ismerkedési Kézikönyvből: Útikalauz internetes randi-szédelgőkhöz

Az online társkeresés számos sajátos jelenséget tartogat számunkra és speciális problémákat vet fel. Ezekkel kapcsolatban osztom most meg veled tapasztalataimat és tanácsaimat.


A legtöbb hobby úgy indul, hogy az ember bénázik. Párszor. Aztán gyakorlat teszi a mestert, az idő elteltével egyre ügyesebb, egyre jobb lesz abban, amit csinál. Úgy tűnik a netes társkeresés nem egy könnyú pálya, mert vagyunk néhányan, akik sok próbálkozás után sem érezzük magunkat level 2-esnek ebben a játékban. Ebből olykor az következik, hogy egy idő után megpróbáljuk felfüggeszteni a dolgot, mert ugye elég volt a sok csalódásból, pofonból, ésatöbbi, de valahogy mindig úgy adódik, hogy valaki ránkír, hogy “szia, hogy vagy?”. – És aztán fene nagy udvariasságában mégis válaszol az ember lánya.

Ha nem adjuk fel a reményt, hogy mélyebben megismerjük az online társkeresés dinamikáját, akkor jól tesszük, ha az általunk nem értett jelenségekről faggatjuk egy kicsit a másik nemet is. Ez minden bizonnyal közelebb vihet minket a férfi lélek rejtelmeinek megértéséhez és ahhoz is, hogy miközben a szőke herceget várjuk fehér lovon, legalább ne viselkedjünk úgy, mint egy buta liba. Én rendszeresen faggatom férfi ismerőseimet, és nem titok, ez az írás is nagy mértékben alapozni fog mindarra, amit tőlük hallottam. Alábbiakban a társkeresés egyik legkellemetlenebb problémájának megoldásához igyekszem tanácsokat adni. Hogyan értsük meg és kezeljük a randi-szédelgőket?

Amelyik férfi találkozni akar, az találkozni fog

Emlékszem egy régebbi randipartneremre, aki az ismerkedés során többször is az esti órákban hívott, amikor hazafelé tartott a munkájából, és én mindig annyira sajnáltam őt: “Hallom hogy nagyon fáradt lehetsz.” Emlékszem mindig lestem a telefont, mikor csörög végre. És aztán mindig nagyokat bólogattam megértően, hogy persze, ma sem tud átugrani. Azért amikor úgy volt, hogy jön, és mégsem jött, és erről elfelejtett tájékoztatni, elég zabos voltam. De hát beteg volt… ugye… szegény… félholtan feküdt. Telefon túl távol… Ő meg épp hogy lélegzett. De akkor úgy éreztem, hogy az egyedüli elfogadható indok az lett volna, ha kómában fekszik. Szívem szerint elküldtem volna a fenébe, persze mégsem küldtem. És aztán nem is találkoztunk sohasem. Később megtanultam, mit jelent az, ha egy férfi TÉNYLEG látni akar. Megoldja. Ha tíz percre, akkor tízre. De jön. Nincs az a munka, feleség, főnök, kutya, ami miatt ne tudná összehozni a randevút. Ez ennyire egyszerű.

Nem játszunk csiki-csukit

Egy interneten megismert férfi kitartóan levelezett velem, de néha állítólag nem kapta meg az emailjeimet és olyankor aztán hoszabb időszakokra meg is szakadt az ismeretségünk. Msg, hangouts, viber nincs, mint azt tudjuk. A telefonszámomat elvesztette. A galambpostát huncut kölykök lecsúzlizták. Amikor megbeszéltük, hogy következő héten végre találkozunk, ő egy hónap múlva jelentkezett hogy „szia, mi újság, olyan sokat gondolok rád”.

A pingeléses-kapcsolattartás egy eléggé kóros tünet, aki így tartja fenn kapcsolatait, az valószínűleg valahogy úgy van vele, hogy csak bizonyos kereteken belül szeretné melegen tartani az ismeretséget, tehát mindegy, hogy te mit reagálsz, mit csinálsz, ő ugyan találkozni nem akar, de hűségesen rád ír még egy év múlva is, majd ha újra megkérdezed, mikor találkoztok, akkor kaphatsz egy semmitmondó választ vagy lemondja az utolsó pillanatban. A rejtőzködő pasik akár veszélyesek is lehetnek, mert van türelmük kifürkészni a titkokat, kikérdezni téged és mivel semmit sem tudsz róla, így azt gondolhatod, ő egy virtuális barátod, pedig valójában bárki lehet a vonal túlsó végén.

Mindennek megvan a maga természetes dinamikája

Aki túl sokáig nem él a találkozás lehetőségével, az jó eséllyel nem is fog soha. Vagy esetleg csak akkor, ha kihullott már minden más jelentkező illetve éppen elutazott az asszony, és most végre ráér egy napra. Ja, nem mondta, hogy házas? Amikor egy ilyen férfit mielőbbi találkozásra igyekszel motiválni, akkor megeshet, hogy egy idő után “kényelmetlenné” válsz számára, hiszen több nő van egyszerre mozgásban körülötte és azokkal randizgat, akik kifejezetten közel laknak és akikről biztosan tudja, hogy egyből működhet a csak szex, ráadásul igazodva az ő időbeosztásához. Akinek mindene megvan, azt elég nehéz áthúzni a városon egy tíz perces pofavizitre. Főleg akkor, ha nem elég motivált azért sem, mert aznapra van már egy másik randija is, sőt esetleg megvolt már a reggeli szex. Ahogyan a nők között, úgy a férfiak között is akadnak olyanok, akik csak azokkal randiznak, akik pont úgy és pont akkor tudják szabaddá tenni magukat, ahogyan nekik az kényelmes.

Ez nem a valóság

Ha halogatja a randit, de mégsem több vasat tart a tűzben az úriember (bár ezt úgysem fogod biztosan megtudni), akkor esetleg arra is gyanakodhatsz, hogy egy kicsit photoshoppolta a profilját. A neten mindenki lehet egy pillanatra hős, és jóképű, és szellemes, érzékeny, vagy érzéki lepedőakrobata. Ki akarna hát kilépni ebből az álomvilágból és megmutatni az igazi arcát?

Sok pasi hallja a haveroktól az izgató netrandi történeteket és irigykedik a dugási statisztikákra, így szerencsét próbál a társkeresőkön. Játékként, ezért kép nélkül, vagy kamu képekkel. Általában egy tartós kapcsolat is akad a háttérben és akkor a lebukástól van félnivalójuk.  Megtörténhet az is, hogy nem tudnak mit kezdeni a viccnek indított, de váratlanul sikerrel járó ismerkedési szituációval. “Fel merjem vállalni magam? Nem éppen vagyok egy adonisz.” – merülhet fel bennük az aggodalom. Nagyon sok pasi egyszerűen tudja magáról, hogy előnytelen a fizikai megjelenése, balszerencséjére nem vonzó a nők számára. Ilyenkor néhányan arra a megoldásra juthatnak, hogy inkább kilépnek az ismerkedésből, sőt törlik magukat a társkeresőről is. A nő pedig nem ért semmit sem; mi lehet a baj, amikor kép nélkül milyen jó fej volt ez a pasi?! Tehát ezek a férfiak addig maradnak a homályban, amíg lehet és bízhatnak benne, hogy az egyéniségük egy idő után érdekesebb lesz, ezért vagy megúszható az arc megmutatása, vagy egy pont után már nem az lesz fontos, hogy mennyire jóképű vagy mennyire nem az.

Mindenesetre adódik a kérdés: meddig érdemes levelezgetni? Hol a határ? A kapcsolatoknak, főleg a jól induló kapcsolatnak, van egy természetes dinamikája, ami mentén haladnak az események ismerkedéskor a normál élet szabályai szerint. Ha valami ettől eltér, akkor ott van valami a háttérben, amiről nem tud a másik fél, valami fontos apróság, ami akadályozza a kapcsolat kialakulását. Legkésőbb pár hetes levelezés után igenis el kell jutni odáig, hogy igyunk meg együtt egy kávét és lássuk szemtől szemben egymást. Minden más csak időpazarlás, felesleges lelkizés egy ismeretlennel, aki valamiért titkol valamit. Habár a nők jelentős része szereti, ha akad egy férfi virtuális barátjuk, lelki szemetesládájuk, akinek el lehet mondani a napi történéseket, de azért tudnunk kell, hogy az egészséges mentalitású, valóban ismerkedni akaró férfiak szerint sem normális huzamosabb ideig egy ilyen állapot. Ha sokáig ezen a szinten stagnál egy kapcsolat, akkor valószínűleg soha nem is fejlődhet tovább.

Ne küldj intim képet

Nem. Nem kell a cicidet, a popsidat, a válladat, a bokádat mutogatni. Azt tapasztaltam, hogy némely férfi olyan erőszakosan tudja ezt kérni, hogy egy pillanatig akár ijedten azt is gondolhatjuk; te jó Ég, ha nem küldök semmit, akkor életem szerelmét vesztem el. Nem engedhetem meg magamnak. Pedig elég valószínű, hogy életed szerelmét nem így fogod behálózni. A részleteket majd meglátja, ha eljön az ideje. Kíváncsi lennék, hogy volt-e már olyan férfi, aki meglátott egy seggselfit, és felkiáltott: Ő az! Igen Ő! Megtaláltam!

Persze tudjuk, hogy egy chatelés során el lehet evezni a vágyak vizein olyan játékba is, ami a virtuális szex egyik kategória, és aminek része lehet az ilyen képek elküldése is, de azért bőven felmerülhetnek aggályaink is. Ennek nyoma van és soha nem lehet tudni, kinek a kezébe került egy – akár később roppant kellemetlen – része az életünknek. Ugye nem szeretnénk, ha hétfőn a melóhelyen vigyorogva biccentene a securitis srác is, mert pont ismeri a netes barátunkat, akiről azt hittük, hogy vagyunk már vele annyira bizalmas viszonyban, hogy megmutassuk neki a szombati gyantázás eredményét. Az intimitásnak vannak fokozatai és ne higgyük, hogy egy széthúzott puncis képpel indul el egy jó kapcsolat. A nőt is minősíti – még ha ez nem is nyilvánvaló sokszor -, mennyire elérhető, könnyen megkapható, mennyire szolgálja ki ezeket a kéréseket. Az intim képekből bőven elegendő – ha már mindenáron fel akarjuk kelteni a férfiak figyelmét -, egy combfixes, de arc nélküli, vagy egy dekoltázst láttató fotó és kész. Már csak azért is, mert a randi-szédelgők egy nagyobb csoportját azok a férfiak képezik, akik a fentebb már részletezett okokból a végtelenségig képesek a randevút halogatni, de pótcselekvésként erotikus felhangú fotók gyűjtögetésével próbálják kielégíteni intimitás igényüket és vágyaikat. Soha nem fogjuk a legmerészebb fényképekkel sem találkozásra motiválni őket.


Post Author: Hett Ágnes

Hett Ágnes
Hozzászólások a Facebook-on keresztül

Minden hang számít! Szólj hozzá Te is!

Legyél te az első hozzászóló!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés